• +385 (44) 525-060
  • Frankopanska 21, 44000 Sisak
  • Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Kulturno-prosvjetna aktivnost

Državni arhiv u Sisku već desetljećima uspješno surađuje s pedagoškim ustanovama: osnovnim i srednjim školama te fakultetima. Suradnju smo započeli s profesorima i nastavnicima povijesti sisačkih osnovnih škola te Gimnazije Sisak, koji su zbog svojih projekata dolazili u Arhiv istraživati s povijesnim skupinama učenika. Uz istraživanja njima zanimljivih povijesnih tema, učenike bismo upoznali sa svim vrstama konvencionalnog i nekonvencionalnog arhivskoga gradiva koje se čuva u našoj ustanovi, ali i s arhivskom djelatnošću, nadležnošću te aktivnostima Arhiva kao kulturne, baštinske ustanove. Postupno smo učeničke obilaske Arhivu povezali sa arhivskim izložbama, prilikom kojih smo organizirali stručno vodstvo. Suradnja našeg Arhiva s vremenom se proširivala na osnovne škole s područja Sisačko-moslavačke županije, tako da su se obilazak Državnog arhiva u Sisku u svoje redovne programe uvodile škole iz Hrvatske Kostajnice, Lekenika, Pešćenice, Gline, Petrinje i Mošćenice. Za područje Petrinje, u kojoj djeluje zaseban arhivski Odjel – Sabirni arhivski centar, zadužen je viši arhivist koji u svom prostoru već niz godina ugošćuje i educira petrinjske osnovnoškolce i srednjoškolce.

Predavanja koja pripremamo našim mladim posjetiteljima uključuju i edukativne filmove o povijesti grada Siska koji upotpunjuju povijesnu predodžbu o razvoju našega grada i njegove industrije.

Nadalje, Arhiv je godinama bio domaćin profesorima i studentima Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, dok su studenti Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu s Gimnazijom Sisak i našom ustanovom realizirali „Dane prirodoslovlja“.

Radionice

Poseban vid pedagoške suradnje sa srednjim i osnovnim školama su radionice koje se povremeno održavaju u prostoru Državnog arhiva u Sisku u kojima se učenicima kroz osmišljene zadatke predstavljaju zanimljive zbirke i fondovi arhivskoga gradiva.

Prve radionice bile su vezane za izložbu Od početnice do slovnice, u kojima je učenicima nižih razreda OŠ-a bila, uz radne listiće, predstavljena Zbirke udžbenika i priručnika kroz radionicu Abecedarka, dok je za učenike Medicinske škole – smjer Farmaceutski tehničar bila pripremljena radionica Sisački ljekarnici. Srednjoškolcima je kroz radionicu predstavljena bibliotečna Zbirka udžbenika i priručnika, kao i zanimljivi dokumenti iz drugih arhivskih zbirki vezanih za ljekarnički poziv i djelovanje pojedinih ljekarnika u Sisku.

Radionica Rodoslovlje izrasla je iz namjere da učenike osnovnih i srednjih škola - buduće istraživače upoznamo sa Zbirkom matičnih knjiga DASK (1777-1952), koja broji 487 matica rođenih, vjenčanih i umrlih rimokatoličke, pravoslavne i židovske vjeroispovijesti. Cilj nam je bio ukazati na važnost matičnih evidencija kao javnih isprava i na pojam rodoslovlja, zatim na znamenite Siščane čiji su osobni podatci zabilježeni u matičnim knjigama te im objasniti kako se istražuju podatci o rođenju/vjenčanju/smrti pojedine osobe. Mlađi osnovnoškolski uzrast imao je zadatak (uz prethodnu pripremu) izraditi svoje obiteljsko stablo, dok su učenici viših razreda OŠ-a i srednjoškolci dobili zadatke istraživanja znamenitih sisačkih obitelji u izvornim matičnim knjigama.

Ukoliko ste zainteresirani za obilaske Arhiva, radionice ili neke druge kulturno-prosvjetne aktivnosti, kontaktirajte nas!

 

Kontakt:

Tel: 044/525-063

e-mail: strucna.obrada@dask.hr

Kontakt

Adresa: Frankopanska 21, 44000 Sisak

Telefon: 00385 44 525 060

Faks: 00385 44 540 860

E-pošta: info@dask.hr

OIB: 35994268014

IBAN: HR6024070001188005600 Državni arhiv u Sisku

Radno vrijeme za stranke:

Od ponedjeljka do petka od 8 do 13 sati.

Knjižnica i čitaonica je otvorena svakim radnim danom od 8 do 14.

© 2023 Državni arhiv u Sisku