• Radno vrijeme čitaonice Arhiva u razdoblju srpanj - kolovoz 2017. godine

  Čitaonica Državnog arhiva u Sisku, u Frankopanskoj 21, zbog korištenja godišnjih odmora, u razdoblju od 14. do 18. kolovoza 2017. neće raditi, a u razdoblju od 21. do 25. kolovoza će raditi od 8,00 do 12,00 sati.

  Čitaonica Sabirnog arhivskog centa u Petrinji, neće raditi u razdoblju od 20. srpnja do 11. kolovoza.

  Prijemni ured u glavnoj zgradi Arhiva u Sisku će u navedenom razdoblju raditi uobičajeno, od 8,00 do 13,00 sati svakim radnim danom. Zahtjevi za izdavanjem uvjerenja o podacima iz gradiva te ovjerenih preslika gradiva, mogu se podnijeti osim u priijemnom  uredu u Frankopanskoj ulici 21 u Sisku i na e-mail adresu: tajnistvo@dask.hr ili info@dask.hr kao i redovitom poštom na navedenu adresu u Sisku.

  Detaljniije informacije o načinu podnošenja zahtjeva i prijave korištenja gradiva u čitaonici sadrži link: http://www.dask.hr/koristenje-arhivskog-gradiva

   

 • Edison Bell Penkala - održana 13. prezentacija zvučnih zapisa iz kolekcije Kraker

  U utorak, 30. svibnja 2017. godine, zainteresirana publika imala je priliku poslušati drugi dio odabranih zvučnih zapisa iz ove vrijedne kolekcije, nastalih u produkciji tvrtke Edison Bell Penkala. Kolekcija sadrži oko 300 ploča s ovom etiketom, a za naše prezentacije, vlasnik kolekcije mr.sc. Velimir Kraker i muzikologinja, prof. Tatjana Rožanković, odabrali su reprezentativan uzorak od ukupno 30 zapisa raznolikog sadržaja i brojnih izvođača zapisanih na pločama sa niskim signaturama izdanja (1-500).

 • 12. prezentacija fono zapisa iz zbirke Kraker

  Serija prezentacija započeta prije 5 godina u organizaciji Državnog arhiva u Sisku nastavlja se i ove godine. Kroz dvije prezentacije publici će biti predstavljen odabrani presjek izdanja tvrtke Edison Bell & Edison Bell Penkala, sadržanih u ovoj vrijednoj zbirci. Prva od dvije planirane (12. po redu u seriji) održana je u utorak, 09. svibnja 2017. godine uz stručno vodstvo muzikologinje, prof. Tatjane Rožanković i tehničko vodstvo vlasnika kolekcije, mr. sc. Velimira Krakera. 

  Nakon izuzetno interesantnog uvoda o povijesti tvrtke Edison Bell i okolnosti njene prisutnosti na području Hrvatske od 1926. godine, predstavljeno je 17 odabranih zapisa različitih žanrova i različitih tipova ploča ili kako ih je prof. Rožanković nazvala: "čarobnih zvučećih tanjurića".

  Nastavak ove priče, zvukom i rječju, uslijedit će 30.svibnja (utorak) u 19,00 sati.

 • DOK ČITAM, ŽIVIM – predstavljeno novo izdanje Državnog arhiva u Sisku

  Pred prepunom dvoranom Državnog arhiva u Sisku, u četvrtak 15.12.2016. godine predstavljena je knjiga DOK ČITAM, ŽIVIM, autorice Željke Turk Joksimović. O knjizi su, osim autorice, govorile: Renata Rupčić u ulozi urednice, Božica Vuić kao recenzentica i Nela Kušanić u ime Arhiva kao nakladnika.

 • Predavanje: Stari grad Zrin - povijesno-arhitektonska analiza

   

  Predavanje dr. sc. Tajane Pleše i dr. sc. Hrvoja Kekeza o starom gradu Zrinu kao zadnje predavanje u ciklusu o utvrdama na području Siska i Banovine održano je u četvrtak 8. prosinca 2016. godine u čitaonici našeg arhiva ponovo prepunoj građana koji su došli slušati ova dva vrsna predavača povijesnih činjenica. 

 • UTVRDE PETRINJSKOG KRAJA

  Pred punom dvoranom velike čitaonice Državnog arhiva u Sisku, u četvrtak, 10. studenog 2016., dr.sc. Tajana Pleše, vršiteljica dužnosti ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba u suradnji sa kolegom Petrom Sekulićem, također djelatnikom Zavoda, održali su vrlo zanimljivo predavanje o utvrdama Klinac, Čuntić i Pecki.

 • Stari grad Kostajnica i njegovi gospodari

  U četvrtak, 13. listopada 2016. godine, dr.sc. Marija Karbić, viša znanstvena suradnica Hrvatskog instituta za povijest Zagreb, održala je predavanje o kostajničkom Starom gradu.

 • UTVRDE SISKA I BANOVINE - 15.9.2016 nastavljena serija predavanja

  četvrtak, 15. rujna 2016. godine održano je drugo predavanje iz ciklusa o utvrdama Siska i Banovine, započetog u lipnju, predavanjem dr.sc. Andreja Žmegača o sisačkoj utvrdi.
  Naslov drugog, rujanskog predavanja bio je "Gvozdansko - kaštel, rat i rudokopi". Predavanje su održali dr. sc. Nataša Štefanec, izvanredni profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Zagreb i predsjednica Društva Terra banalis koje je suorganizator ovog ciklusa te Damir Stanić, diplomirani povjesničar i doktorand na području povijesti Hrvatske u 16. stoljeću, inače zaposlen u Hrvatskom državnom arhivu.

 • POZIV GRAĐANIMA ZA PREDAJU ZAPISA IZ DOMOVINSKOG RATA U DRŽAVNE ARHIVE

  Povodom Međunarodnog dana arhiva 2016. godine, kao i 25. obljetnice početka agresije na Hrvatsku i obrambenog Domovinskog rata, Ministarstvo kulture RH, Hrvatsko arhivističko društvo i državni arhivi RH-e pozivaju građane koji su u posjedu zapisa (dokumenti, fotografije, filmovi, audio zapisi…) čijim se sadržajem ili bilo kojim drugim načinom svjedoči o ratnim događajima, da to gradivo predaju na trajno čuvanje Hrvatskom memorijalno-dokumentacijskom centru Domovinskog rata u Zagrebu ili najbližem državnom arhivu nadležnom za područje na kome je zapis nastao.

 • TJEDAN ARHIVA U DRŽAVNOM ARHIVU U SISKU

  U ponedjeljak, 17. studenog u 19,00 sati u velikoj čitaonici Arhiva svečano je otvoren 17. Tjedan arhiva Državnog arhiva u Sisku. Ovogodišnja tema Tjedna je razvoj novčarstva na sisačkom području od druge polovice 19. stoljeća (1860-tih) do 1945.g. Tom je prigodom svečano otvorena i izložba arhivskoga gradiva pod naslovom: BANKA, NOVAC, MOĆ, autora: Ivice Šustića, višeg arhivista. Arhiv u Tjednu od 17. do 21.11.2014. radi od 8,00 do 20,00 sati pa je i ovu izložbu moguće pogledati u navedenom terminu. Nakon toga, izložba će ostati postavljena do kraja 2014. godine, a moći će se pogledati svakim radnim danom od 8,00 do 16,00 sati.

  Osim izložbe Arhiv je u ovom Tjednu predstavio i svoje najnovije izdanje, knjigu autora dr.sc. Ivice Goleca: Razvoj novčanih zavoda na području današnje Sisačko molavačke županije (1860. - 1945.)